Hieronder hebben we enkele veelgestelde vragen én antwoorden verzameld. Vindt u uw vraag hier niet terug, vul dan gerust ons contactformulier in.
U kan ons telefoneren op het nummer 089/30 48 46, u stuurt ons een bericht via het contactformulier of u komt even langs in onze praktijk.
Meestal wordt u door uw huisarts of specialist doorverwezen voor een
kinesitherapeutische behandeling. Indien de arts een voorschrift heeft
opgesteld, dient u dit mee te brengen evenals een "klevertje"
van de mutualiteit.
Gaat het om een arbeidsongeval dan bezorgt u ons de gegevens van de
verzekering, o.a. de datum en het refertenummer van het ongeval.
Als u beschikt u over radiologische onderzoeksresultaten of andere
verwijsdocumenten brengt u die best mee.
Om te kunnen genieten van een terugbetaling door de mutualiteit is een geneeskundig voorschrift noodzakelijk. Indien de behandeling aan huis dient te gebeuren, moet de arts dit expliciet vermelden op het voorschrift.
U dient de behandeling te starten binnen de twee maanden na de datum die op het voorschrift vermeld staat.
Voor een optimale behandeling komt u best naar onze praktijk. Hier kunt u, samen met uw gespecialiseerde therapeut, in alle comfort en met behulp van geavanceerde apparatuur werken aan uw revalidatie.
Kunt u zich om medische redenen niet verplaatsen, bvb na een "beroerte" of een andere neurologische aandoening, omwille van bedlegerigheid,... dan komen wij graag bij u aan huis.
Ook onmiddelijk na een orthopedische operatie, zoals na het plaatsen van een "nieuwe" heup of een "nieuwe" knie, kunnen wij de revalidatie bij u thuis aanvatten, zonder kostbare tijd te verliezen. Van zodra uw mobiliteit het toelaat, komt u naar onze praktijk en werken we samen verder aan uw herstel.
Het aantal behandelingen waar u recht op heeft is altijd onbeperkt. Er zijn echter een aantal bepalingen omtrent de hoogte van de terugbetaling door de mutualiteit. Indien u het aantal behandelingen overschrijdt dan betaalt u meer remgeld. Gelukkig wordt deze meerkost gedeeltelijk door de maximumfactuur opgevangen. Er zijn drie categorieën van aandoeningen:
Voor courante of eenvoudige aandoeningen zoals een verstuikte enkel of pijnlijke rug, bedraagt het aantal kineverstrekkingen met de hoogste terugbetaling max. 18 per aandoening. Als later een nieuw probleem ontstaat waarvoor kinesitherapie aangewezen is, kan de adviserend geneesheer van uw ziekenfonds per jaar nog max. 2 reeksen van 18 verstrekkingen toestaan. Voor verschillende eenvoudige aandoeningen samen zullen dus in totaal 54 verstrekkingen per jaar in aanmerking komen. Een voorschrift van de behandelende arts kan max. 18 kineverstrekkingen tellen.
De F-lijst is een lijst met aandoeningen
waarvoor meer verstrekkingen nodig zijn dan voor de eenvoudige problemen.
Iemand met een dergelijke aandoening, kan tot max. 60 verstrekkingen
per jaar aan het hoogste tarief terugbetaald worden. De F-lijst is
opgedeeld in twee groepen van aandoeningen:
acute aandoeningen waarvoor éénmalig 60 verstrekkingen
per jaar terugbetaald worden. Na een poly-trauma worden dit 120 verstrekkingen.
chronische aandoeningen waarvoor 3 opeenvolgende
jaren 60 verstrekkingen per jaar worden terugbetaald. Dit kan echter
nog verlengd worden. Indien een nieuwe aandoening optreedt, kan de
adviserend geneesheer een bijkomende reeks van 60 verstrekkingen (acuut
of chronisch) goedkeuren. De behandelende arts kan tot 60 verstrekkingen
voorschrijven in een keer.
Hiervoor is er geen beperking van het aantal kineverstrekkingen. Er is wel een akkoord van de adviserend geneesheer nodig voor max. 3 jaar. Nadien moet een aanvraag tot verlenging van het akkoord ingediend worden. Een voorschrift van de arts kan max. 60 verstrekkingen tellen.
Zwangerschap valt buiten de catgorieën hierboven. Zwangerschapskiné of perinatale kinesitherapie wordt tijdens en na een zwangerschap gegeven en is beperkt tot max. 9 zittingen.
Opgelet: onderstaande lijst is een overzicht en niet de volledige reglementering. Voor een aantal van de beschreven situaties bestaan bijkomende voorwaarden. Er dient steeds een goedkeuring aangevraagd te worden bij de medisch adviseur van de mutualiteit. Voor de volledige wetteksten raadpleegt u best de site van het R.I.Z.I.V.
Opgelet: onderstaande lijst is een overzicht en niet de volledige
reglementering. Voor een aantal van de beschreven situaties bestaan
bijkomende voorwaarden. Voor de volledige wetteksten raadpleegt u
best de site van het
R.I.Z.I.V.